Bruker teknologi for å effektivisere flyplassdriften

Widerøe Ground Handling er Norges største leverandør av bakketjenester til flyselskapene og forestår tjenester som blant annet innsjekk, assistanse til passasjerer, lasting og lossing av bagasje og frakt, rapportering til flyvende personell, og diverse service til flyet som for eksempel vannpåfylling og avisning. Selskapet er en fullservice leverandør av bakketjenester til flyselskaper som Widerøes Flyveselskap, SAS, KLM, Air France, Lufthansa, Thomas Cook m.fl.

LØSNING LEVERT

Lexit Group har levert løsning for digitalisering av bakketjenesten med håndterminaler fra Zebra, slik at alt av registreringer nå skjer i sanntid ute på flysiden.

Bruker teknologi for å effektivisere flyplassdriften

Etter at Widerøe Ground Handling inngikk avtalen om å overta store deler av bakkevirksomheten til SAS, trengte de et felles støttesystem for å håndtere driften på best mulig måte. Som Norges største ground handler er de ansatte opptatt av at riktig informasjon blir registrert til rett tid, ettersom endringer skjer hele tiden.

– Tidligere var driften i stor grad papirdrevet. Dette førte til at dataene ofte var utdatert innen vi hadde rukket å skrive dem ut. Mange registreringer ble heller ikke gjort. Vi hadde ikke noe støttesystem for de enkelte medarbeiderne, og ønsket derfor å finne en løsning der alt av registreringer ville skje i sanntid ute på flysiden, sier André Østli, Chief Information Officer i Widerøe Ground Handling.

I utgangspunktet hadde Widerøe et ønske om tablets med relativt stor arbeidsflate, men Lexit Group var i tvil om at dette var den beste løsningen.

– Vi leverte flere ulike tablets til dem for testing, men konkluderte relativt kjapt med at enhetene burde være mindre, sier Helge Stenstvedt, Key Account Manager i Lexit Group. Til deres bruk, som innebærer blant annet lasting av og på fly, blir vanlige tablets litt for store og tunge. Dette førte til at Widerøe endret kravet til både produkt og oppsett av programvare, og valgte å gå for mindre enheter, avslutter Stenstvedt.

I tillegg til å være enkle å håndtere måtte enhetene tåle en støyt. De måtte kunne brukes i et røft miljø og tåle store værutfordringer.

«– Uten Lexit Group hadde vi ikke vært der vi er i dag, sier André Østli, Chief Information Officer i Widerøe Ground Handling.»

– Vi opererer i alt fra Longyearbyen med lave temperaturer, til Bergen hvor det regner mye. Vi så på mulighetene for å bruke kommersielle forbruksenheter, men fant raskt ut at disse ikke tålte noe særlig og hadde dårlig batterikapasitet. Sammen med Lexit Group kom vi frem til at Zebra TC75 var det beste alternativet, sier Christian Vabø, Ground Systems Manager i Widerøe Ground Handling.

Med innføringen av den nye enheten som har integrert scanning og kommunikasjon er det gjort store fremskritt. Ifølge Vabø har tilbakemeldingene fra de ansatte vært veldig gode. Han legger også vekt på den verdien Lexit-samarbeidet har.

– Lexit Group har hele tiden vært tydelig på hvorfor vi burde velge en løsning ovenfor en annen. De har bidratt med en annen erfaring enn andre leverandører og er suverene når det kommer til service og support, med rask respons- og leveringstid. Uten Lexit hadde vi ikke vært der vi er i dag, avslutter Vabø.