Trendrapport fra NRF Retails BIG Show 2025

Forventningene til NRF Retails BIG Show er alltid store. Hvilke trender vil skape de store skiftene innen handel? Hva er neste nivå når det gjelder å skape bedre kundeopplevelser? Og hva er de heteste samtaleemnene når det gjelder nye butikkonsepter i New York?

Innledningsvis kan man slå fast at det, etter noen år med økonomisk turbulens, råder en tydelig optimisme innen retail-sektoren. Det finnes fortsatt utfordringer i omverdenen, men de underliggende makrotrendene, kombinert med mulighetene som ny teknologi skaper, gjør at bransjen generelt sett preges av optimisme og tro på fremtiden. Et interessant tegn i tiden var at NVIDIA, et tidligere gaming-selskap og de siste årenes store børsvinner, var hovedtaler på NRF, samt at Amazons administrerende direktør for butikkdrift har fått plass i NRFs styre. Disse detaljene kan virke små, men i et historisk perspektiv er de betydelige markører som viser hvordan den i utgangspunktet tradisjonelle retail-bransjen nå fullt ut omfavner de aktørene som ligger helt i front av den teknologiske utviklingen – og dermed moderniseringen av handelen.

Det overordnede temaet for årets NRF var «Game Changer», og kanskje vil man i ettertid peke på nettopp 2025 som året da retail virkelig tok steget inn i fremtiden – hvor digital innovasjon blir forutsetningen for lønnsom vekst? Men, og dette er et viktig «men», det er viktig å huske at teknologi først og fremst er en muliggjører for ulike aspekter innen handel. Nøkkelen til suksess ligger i å balansere «high tech» med «high (human) touch». Det handler om å virkelig sette kunden i sentrum, fremfor ukritisk å basere seg på hva som er teknologisk mulig.

AI i sentrum for handelens modernisering

Det kom neppe som en overraskelse at AI var det sentrale temaet på NRF 2025, og det skal ha vært rundt 125 utstillere som demonstrerte ulike former for AI-løsninger på messegulvet. Men i motsetning til i fjor hadde diskusjonene rundt temaet tatt klare steg fremover. Hvis fokuset tidligere hadde vært på å orientere seg i emnet og stille spørsmål som «Hvor begynner vi, og hva skal vi prioritere?«, handlet det nå mer om hvordan man kan skape forretningsverdi og kundeverdi – og om å fordype arbeidet.

På et overordnet plan kan man si at AI både bidrar til å skape bedre kundeopplevelser og økt produktivitet. Nesten alle deler av verdikjeden påvirkes, selv om det ser ut til at forsyningskjeden er det området hvor forventningene er høyest akkurat nå. Ifølge statistikk fra Amazon Web Services estimeres det at 43 % av all arbeidstid innen lager og logistikk kan bli påvirket av Generativ AI i fremtiden, og at 29 % av alle arbeidstimer innen dette feltet dermed vil kunne automatiseres. Disse tallene setter perspektiv på kraften og potensialet i den pågående endringen.

Det som også var slående, var hvor mange konkrete og tilsynelatende suksessrike caser som allerede eksisterer – noe som er ganske uvanlig når en ny retail-teknologi har blitt så hypet som AI ble i fjor. Man kan også konstatere at utviklingen det siste året har gått fra å snakke om AI som én samlet teknologi, til å dreie seg om ulike anvendelser innen forskjellige områder. I fjor var fokuset nesten utelukkende på Generativ AI, mens det i år dukket opp begreper som Physics AI og Agentic AI.

Få med deg resten av det aktuelle innholdet i rapporten:

  • Physics AI effektiviserer interne utviklingsprosesser
  • Agentic AI bidrar til bedre kundeopplevelser
  • «Agentic Commerce» – fremtidens handel?
  • Status for AI i retail oppsummert
  • Fremtidens butikker – evnen til å balansere high-tech med human touch
  • Bedre butikkopplevelser gjennom datadrevne innsikter og oppdatert interiør
  • Fremvoksende D-2-C-merker skaper en ny generasjon av community-butikker
  • Fremtidens handel – «Customer first!»